FIV – faze

Si cum singura modalitate care ne-ar fi dat o sansa sa facem un copil era un FIV am strans bani si am pornit cu incredere la drum. Am citit si ne-am documentat iar alegera clinicii am facut-o pe un principiu destul de simplu, aveam o prietena care facuse o procedura similara acolo si fusese multumita. Procedura incepea simplu, trebuia sa vorbesc cu asistenta doctorului care imi va trimite o schema detaliata a procedurii. Si am vorbit si mi-a fost fost trimisa. In mare, cine trece printr-o astfel de procedura cunoaste in mare detaliu aceste lucuri…pentru cei care se pregatesc insa lucrurile sunt asa cum erau si pentru mine atunci o insiruire de medicamente, date, monitorizari…

Pregatire: Anticonceptionale

Am inceput sa iau odata cu ciclul dinainte de FIV. Se pare ca pentru ca ovarele sa intre in repaos si sa raspunda mai bine la stimulare. Si (pararea mea) ca sa alinieze ciclul cum trebuie, pentru ca din momentul in care se opresc anticonceptionalele cam in 3-4 zile am avut o scurgere similara cu ciclul.

Faza 1: Inhibare – zilele 1-9

Citez de pe net (http://infertilitate.com/proceduri/fertilizare-in-vitro-fiv/medicamente-fiv/):

Medicamentele folosite pentru inhibare sunt de doua tipuri:
– Analogi GNRH: DIPHERELINE, DECAPEPTYL, SUPREFACT
– Antagonisti GNRH: CETROTIDE, ORGALUTRAN
Analogii se utilizeaza pe intreg parcursul stimularii pentru inhibarea ovulatiei inainte de punctia ovocitara, pe cand antagonistii se utilizeaza, in doza unica sau in multiminidoze, numai cand foliculii ating anumite dimensiuni, in acelasi scop: inhibarea maturarii foliculare inainte de punctie.

Eu am folosit DIPHERLINE, 0,1 doza unica in fiecare dimineata.Primele 2 injectii le-am facut la spital. Nu au durut deloc, asa ca am decis sa continuam acasa. Din comoditate.

Ca reactii adverse m-a durut capul si am avut probleme cu somnul in primele zile. Apoi doar m-a durut capul si intr-o noapte nu am putut sa dorm pentru ca am avut o durere foarte puternica in bratul stang. Dar nimic de speriat. Durerea de cap este o durere surda cu care m-am cam culcat si trezit in fiecare seara / dimineata. Cred ca dupa cateva zile am invatat sa convietuim in acelasi corp asa ca ne-am impacat mai bine. Omul este cu siguranta o fiinta care se adapteaza foarte usor. Incidentul cu mana l-am catalogat ca fiind singular si il voi ignora in consecinta. De aceea pot spune ca nu am avut reactii adverse majore.

Da, am fost mai sensibila. Nu stiu daca din cauza hormonilor, a stresului procedurii sau a personalului administrativ al clinicii unde am facut procedura. Ce-i drept este ca m-am trezit de cateva ori plangand si razand in acelasi timp, de cateva ori plangand fara sa rad sau doar razand fara motiv.

Faza 2: Stimularea- zilele 9-20

Medicamentele folosite pentru stimulare sunt de patru tipuri:
– FSH 50/75/.. UI (unitati internationale): GONAL F, PUREGON
– FSH/LH in proportie de 1/1, adica 75 UI FSH + 75 UI LH: MENOPUR, MENOGON, MERIONAL, HUMEGON
– FSH/LH in proportie de 2/1, adica 150 UI FSH + 75 UI LH: PERGOVERIS
– LH 75 ui: LUVERIS.
FSH este un hormon cu rol in selectia foliculilor primari, iar LH are rol in dezvoltarea si maturarea ovocitelor.Mai exact
FSH (Follicle Stimulating Hormone) – este hormonul responsabil pentru dezvoltarea initiala a unui numar de foliculi in fiecare ciclu. Sub influenta acestui hormon, 15-20 de foliculi incep sa se dezvolte in fiecare ovar. FSH este produs in partea anterioara a glandei pituitare. La inceputul ciclului, la aparitia menstruatiei exista in organism doar o cantitate mica de FSH.

LH (Luteinizing Hormone) este un alt hormon important care este produs in partea anterioara a glandei pituitare si este responsabil de stimularea cresterii si completarea procesului de maturizare a foliculilor, impreuna cu FSH. Tot odata este responsabil cu excitarea foliculului dominant, determinand astfel ruperea acestuia si eliminarea ovulului in trompa uterina

Adica sa crestem multi foliculi mari si frumosi. Eu am avut diferite doze si combinatii in functie de cum am raspuns la tratament. La inceput, dupa prima monitorizare am luat 150 UI Menopur + 150 GONAL.

Apoi, dupa a doua am avut 150 Menopur + 75 GONAL

Dupa a treia am renuntat la GONAL (ceea ce suna logic pt ca nu mai trebuia sa cresc asa mult LH ci sa cresc ceea ce am deja) si am facut 2 fiole jumatate de MENOPUR.

Dupa a patra monitorizare am scazut la 1 fiola jumatate de MENOPUR.

Inducerea ovulatiei : in a 21-a zi, cu 36 h jumatate inainte de punctie am facut o injectie cu pregnyl pentru inductia ovulatiei. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s