Embriotransferul

Am facut ET in ziua 3, avand in vedere ca erau prea putini embrioni pentru a astepta pana in ziua a 5-a (se considera ca peste 5 merita asteptat). Oricum, am citit pareri si pro, si contra, asa ca nu stiu exact in ce masura as fi putut face o alegere, intr-un fel ma bucur ca nu a fost necesar sa o fac.

Inainte de ET am discutat cu embriologul si cu medicul ginecolog despre modul in care s-au desfasurat lucrurile de la punctie, dar nu in detalii prea mari. Am intrebat din nou despre calitate si motivul pentru care am obtinut atat de putini embrioni. Si mai ales ne interesa daca pe viitor, daca va fi cazul, ce putem face sa ne marim sansele. Nu pot sa zic ca am primit un raspuns concret pentru ca – si aici intr-un fel probabil ca au dreptate – aceste lucruri trebuie discutate cu un urolog. Si acum, pe cat de deschisa si optimista as fi, nu am inteles de ce nu ne-a spus urologul la intalnirile cu el (2 la numar, programate, platite, …) aspecte referitoare la acest lucru. Nu stiu daca se pot face anumite analize pentru a vedea calitatea spermei. La sfarsitul spermogramei sunt furnizate informatii de acest gen, dar acestea sunt relevante pentru o spermograma relativ normala, pentru 5 spermatozoizi din pacate lucrurile sunt cam “fuzzy”…gen mobilitate a+b+c 80%…adica 4 sunt ok ? Cat de ok?

Daca ar trebui sa repet experienta as intreba cu siguranta inainte ce fel de analize se pot face pentru a determina calitatea spermei, chiar si la nivel “unitar”. Pana una alta ca sa concepi 1 copil ai nevoie de 1 spermatozoid bun. As analiza daca in cei cativa (DA! Si 10 sunt buni! Sunt extraordinari de altfel! Pentru ca sunt mai multi decat nimic) exista si unii perfecti. Pentru ca daca nu exista macar unul sansele de fertilizare sunt aproape nule.

Se pare ca exista si niste vesti bune. Cei 3 embrioni sunt foarte buni calitativ, 1, toti avand 4 celule, fara fragmentare. Unul singur era un pic mai fragmentat, de aceea ii da 1.5. Am fost sfatuiti din cauza varstei (eu am 31 ani) sa punem numai 2, pentru ca daca ii punem pe toti exista sansa unei sarcini gemelare sau chiar tripleti. Am urmat sfatul si pus doar 2, si unul l-am criogenat.

Mai multe informatii despre calitatea embrionilor eu am gasit aici:

http://infertilitate.com/proceduri/fertilizare-in-vitro-fiv/embrionii/

Procedura in sine a fost doar neplacuta, dar nu a durut. In principiu trebuie sa te duci cu vezica plina daca ai uter normal si goala daca e retrovers. Citind mai multe pareri pe net nu m-am indopat cu apa, cred ca am baut cam 500 ml cu aprox 30 min inainte de interventie pentru ca nu am vrut sa fac pe mine acolo, mai ales ca nici nu intri fix la ora programata. Exista mereu o intarziere de aprox 15 min apoi mai discuti si cu embriologul, deci cam 30-40 min stai cu vezica plina…

Cum decurge procedura: o asistenta cu un ecograf ghideaza medicul, se introduce un specul in vagin ,mai intai se curata putin locul – aceasta fiind partea cea mai neplacuta, apoi se introduc embrionii. Eu nu am simtit decat introducerea initiala a “ceva” in vagin si apoi curatarea, nu am stiut exact cand au fost introdusi embrionii. Dupa finalizare se verifica cu embriologul ca intr-adevar embrionii nu mai sunt apoi ti se dau cateva sfaturi : sa nu faci bai, doar dusuri si nu foarte calde, sa nu ridici greutati , sport moderat.

Inainte de procedura eu am luat uscosin (supozitoare) si no-spa forte. Poate si asa ajuta un pic la diminuarea senzatiei de discomfort. Mai mult in timpul procedurii (probabil nu stateam chiar cum trebuie) mi s-a zis sa ma relaxez pentru ca daca nu sunt ok exista posibilitatea sa starnesc contractii si embrionii sa fie eliminati. Asa ca am incercat sa ma autosugestionez ca totul e ok, m-am gandit la tot felul de lucruri frumoase legate de copii gen nume, culoare ochi, un fel de wish list … ce frumos ar fi sa fie 2…si o sa le zic asa si asa…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s